Inleiding
Allez, dit is een van de favorieten van mij. Veel vitaminen en knoflook, lekker veel knoflook. En te maken met en zonder vlees. Ge kunt een stukske kipfilet (alweer) gebruiken, maar als er weer wat geld is dan een stukje biefstuk. Of gewoon zonder vlees. De doperwten zijn alleen leuk voor de kleur, en een extra vitaminen. Moeders zei altijd dat er groenten bij de warme maaltijd moest zijn....Het vergt wel een beetje meer tijd en wat kookkunsten ... maar .... het is zo lekkerrrrrrr
Wat moet ik kopen?
3 kleuren paprika (heel gezond en vol vitamines)
3 of 4 tenen knoflook (eet samen met uw lief van deze saus .....want anders)
1 grote ui
bekertje crème fraiche
6 of 7 champignons. Die borstel ik altijd met mijn mooie borstel schoon. Ga ze NOOOOOOIT wassen onder de kraan want dan krijgt ge waterpaddestoelen.
1 eetlepel tomaten puree (bewaar de rest voor een ander recept)
Glas rode wijn
2 kopjes basmatirijst (1 per persoon)
* stukje kipfilet, of een biefstukje
* Optioneel glaasje wodka om te flamberen (zet wel de afzuigkap dan uit en pas op met vuur)
Verder: peper, zout en paprikapoeder!!!
Hoe maak ik dat dan?
Ik begin altijd met de Stroganovsaus. Daarvoor snijd ik eerst alles in kleine stukjes. De paprika's en de grote ui. En de knoflook hak ik fijn. De champignons ook maar in kleine stukjes, maar die komen pas op het laatst erbij.
Ik pak een van mijn lievelingspannen, een rode gietijzeren koekenpan. Daar kun je heel goed ook een kipfilet mee plat slaan, dus laat ik dat eerst even doen. Ik leg het fileetje dan tussen twee stukjes folie. Wat zout en peper erop en klaar om te bakken,
En dan de pan op het vuur. Even een beetje boter in de pan en wat olijfolie en ik bak het stukje kipfilet (als ik de versie met kip tenminste maak) in ongeveer 8 minuten lekker goudbruin aan beide kanten. Regelmatig even omdraaien natuurlijk. Haal het kipje uit de pan (want zelf zal t niet meer kunnen vliegen) en leg op een bord met een stukje folie erover. Van dat mooie zilveren spul.
In de zelfde pan weer een beetje boter en olie, en dan op een rustig vuurtje de uitjes rustig bakken/smoren. Ze mogen zo net lekker een beetje "sisselen". Niet te langaam en niet te snel. Na 5 minuten het vuur wat hoger en de paprika stukjes er bij doen. Lekker even bakken tot ze zacht worden. Dan op nog hoger vuur de champignons stukjes er bij. En na een dikke minuut doe ik de eetlepel tomaten puree erbij. Die bak ik ook een beetje mee. Anders krijgt het een zure smaak.
EN NU! ACTIE IN DE KEUKEN! Ik doe er dan het glas wijn bij en als ik spektakel wil het glas wodka. Vervolgens hou ik een aansteker er boven (zo een met een lange tuut er aan, anders verbranden je handen) en POEF er komt een mooie vlam uit de saus. Flamberen!!!!! Zet wel even de afzuigkap van te voren uit.
Als de vlammen gedoofd zijn giet je er wat bouillon doorheen, net zo dat de saus niet te dun of te dik is. En je laat het geheel lekker een minuut of 10 pruttelen.
Dan kun je namelijk de rijst koken (8 minuten) en afgieten en vervolgens deze een minuut of 10 laten rusten.
Doe een flinke eetlepel crème fraiche door de saus en roer tot deze mooi egaal is, en geen cremeklontertjes meer heeft.
Ondertussen heb je vast tijd gevonden om ook de kipfilet in mooie reepjes te snijden. Deze kun je dan lekker in de saus leggen en even mee laten pruttelen.
Snel nog even op een pitje in een klein pannetje de doperwten opwarmen (laat ze niet koken als ze uit een potje komen).
Schep lekker wat rijst op je bord, doe er de saus met kip overheen en naast het geheel wat groene balletjes voor de kleur(en om te zeggen tegen anderen dat je elke dag groenten eet).
Smakelijk eten.
ps het smaakt heerlijk met het restje rode wijn dat je nog hebt.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten